Što je to Tuning ili optimiranje  Dizel – Otto motora ?

Kod Dizel motora :

Podešavanje ubrizgavanja u granicama tolerancije zadatih od strane proizvodjača, tako da obrtni moment i  prenos snage budu poboljšani, bez štetnih posljedica  po rad motora, potrošnju goriva i kvalitet ispušnih plinova..

 Kod Otto motora :                                                                                                                  

Podešavanje ubrizgavanja i paljenja na veci obrtni moment i bolji prenos snage.

 Da li motor može izdržati dodatna opterećenja:

Peformanse motora su od strane prizvođača tako podešene, da i pored svih poznatih utjecaja, bude postignuta dovoljna snaga motora kod male potrošnje.

Ključna formula polazi  od 20 % rezervi u konstrukciji  samog motora koje ostaju neiskorištene. Motor sa lošim gorivom i okolnim  temperaturama od oko 40 stupnjeva celzija može bez  termičkih problema savladati brdovite predjele sa dugim usponima i prikljucnim vozilom. To znači da moraju postajati dovoljne rezerve u stupnju opteretivosti i izdržljivosti koji su zadati u tzv. konstruktorskim  okvirima. Ove rezerve stoje na raspolaganju za optimiranje snage bez da se naruše  konstruktorski zadate granice i time skrati vijek trajanja motora.

U pravilu se može reći da se kod običnih benzinaca može postići povećanje snage od 5%-12%, kod Turbo Dizela 20%-35%, kod Turbo Bezinaca čak do 50% što naravno nijedan ozbiljan ChipTuner ne bi trebao napraviti!

 Zašto to ne rade proizvođači sami?

 Kod razvoja motora u obzir se moraju uzeti različiti faktori:

mala potrošnja, različit kvalitet goriva, kvalitet ispušnih plinova, nepoštivanje servisnih intervala, klase osiguranja te različite okolnosti u kojima se vozilo koristi .

Neki od glavnih razloga su npr., da je originalni  softver tako programiran da motor jednako dobro radi na Arktičkim temperaturama  kao i  na plus 40 stupnjeva celzija  te   također sa  gorivom koji ne odgovara našim Evropskim normama.      

 

 

Da li je optimiranje  / tuning  spolja primjetan?

 Ne. Pod uslovom da je profesionalno urađen. Povećanje snage je naravno, mjerljivo instrumentima. Program bi trebao i dalje ostati sposoban za komunikaciju  sa uređajima za dijagnostiku, tako da  serviser moze i dalje  servisirati vaše vozilo.

 Da li će temperatura motora porasti?

 Tempratura ulja raste između 2 i 5 stupnjeva celzija .

 Skraćuje li se životni vijek motora nakon optimiranja?

Optimiranje se izvodi  tako, da se ne dotiču bilo kakve krajnje granice samog motora i pripadajućih dijelova. Kod normalnog načina vožnje nije za očekivati bilo kakve negativne popratne pojave.

 Postoje li kod  vozila sa automatskim mjenjačem nekakve specifičnosti?

 Ne. Vozila sa automatskim mjenjačem posjeduju jedan dodatni uređaj za upravljanje, ali isti ne utiče negativno na povećanje snage. Automatika se automatski prilagođuje.

 Moraju li se zbog povećanja  snage mijenjati i kočnice?

 Ne. Kočioni sustav je od strane proizvođača tako dimenzioniran da dopušta do  20 % veće opterećenje.

 Kako je moguće da se kod povećane snage potrošnja goriva smanjuje?

 Kod optimiranja biva  čitav spektar obrtnog momenta poboljšan , tako da vozač vozi  u ukupnom spektru sa manjim brojem obrtaja.

Jednostavno pravilo: Broj obrtaja  = Potrošnja  - automatski dovodi do smanjenja potrošnje ! Iz naših iskustava ca.  0.5 l/100 km.

 Kako se mijenja odnos ispušnih plinova?

 Kod individualno podešenih parametara motora, može se čak poboljšati  ali pod punim opterećenjem kvalitet ispušnih plinova je logično lošiji. 

 Da li je motor poslije optimiranja glasniji?

 Ne, većina mušterija primjećuje kod dizel motora mekaniji rad, što je sasvim lako razumljivo sa ranijim vremenom ubrizgavanja i produženim vremenima sagorijevanja. Kod otto motora prijatan zvuk uzrokovan optimiranim vremenima paljenja.

 Da li optimiranje znači gubitak garancije?

 Proizvođač uistinu ne daje garanciju za promjene napravljene na vozilu.

 Kako mogu stupiti u kontakt sa vama?

 Kontakt osoba:

CT Bihać

+38761767319

Ja hoću svoj auto prodati – koliko košta remodifikacija?

 Remodifikacija je besplatna, ukoliko je cip ugradjen kod nas